GÜMÜP, Silivri Seymen Enerji Üretim Tesisi'ni gezdi
Sunumda atıkların depolanması sırasında oluşan çöp gazının yakılması suretiyle enerji üreten tesisin Aralık 2020'de 25 MW, Ekim 2021'de ise 37 MW'ye çıkan kapasitesinin, yıllık yaklaşık 190 bin hanenin (760 bin kişinin) elektrik ihtiyacını karşıladığı vurgulandı.
Tesisin ayrıca 37 bin ağacın karbon azaltımına eşdeğer 1,45 milyon ton karbondioksit (CO2) sera gazı salınımının önlenmesine ve 940 bin aracın oluşturduğu karbon emisyonun bertaraf edilmesine eşdeğer çevresel fayda sağladığı belirtildi. Tesisin tam kapasiteye ulaştığında 90 MW kurulu gücü ile dünyanın en büyük tek noktada kurulu biyokütle enerji üretim tesisi olacağı ifade edildi.
Sunumun ardından yapılan konuşmalarda Dr. Yüksel Yalçın, enerji üretiminin ülkemiz açısından önemine değinerek söz konusu tesisin ülkeye olan katma değerinden bahsetti ve soru-cevap ile tesis ve enerji üretimi hakkında detaylı bilgiler verdi.
Programda GÜMÜP başkanı Yasin Kadakal ise “GÜMÜP’ün 2005 yılından bu yana kesintisiz devam eden teknik faaliyetleri bu dönemde devam edecektir. Önümüzdeki aylarda mühendislik teknolojisinin yoğun kullanıldığı üretim otomasyon, savunma sanayi, otomotiv ve yazılım teknolojileri başta olmak üzere endüstriyel tesis ziyaretlerimiz devam edecektir. Bunun yanında mühendislik yetkinliklerimizin geliştirilmesi kapsamında tamamlayıcı eğitim programları olan GÜMÜP AKADEMİ’nin girişimlerini başlatacağız. Ayrıca üyelerimize yüksek lisans ve doktora programları için üniversitelerle protokol süreçlerini başlatacağız. Yerelin en büyük mühendislik topluluğu olan GÜMÜP’ün mesleki dayanışma ve bilgi-teknoloji paylaşım esaslı programlarını hep birlikte yasayacagiz. Grubumuza ilgi gösteren arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından enerji üretim tesisi gezilerek yerinde bilgiler verildi.