Gümüşhane'de Organik Arıcılığa Kovan Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce desteklenen “Çiçekten Sofraya Organik Bal Yolculuğu Projesi" kapsamında organik arıcılık yapan 22 üreticiye yüzde 75 hibeli 200 adet organik kovan teslimi gerçekleştirildi.
Kurum bahçesinde düzenlenen dağıtım programında Merkez'e bağlı ArzularKabaköy Beldesi, Çaltılı, Yeşildere, Gökdere, Bahçecik ve Yitirmez köylerindeki 8 işletmeye, Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ, Dedeli ve Demirkapı köylerindeki 6 işletmeye, Köse ilçesine bağlı Altıntaş, Kayadibi ve Övünce köylerindeki 5 işletmeye, Kelkit ilçesine bağlı Gödül köyündeki 2 işletmeye olmak üzere toplam 22 organik arıcılık işletmesine 200 adet organik kovanı teslim edildi.
Arıcılığın toprağa bağlı kalmadan az sermayeyle kısa sürede gelir getiren, bal arılarını sevk ve yönetebilme kabiliyetine dayanan tarımsal bir iş kolu olduğunu kaydeden Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane'de organik arıcılığı geliştirerek verimliliği artırmayı amaçladıklarını belirterek Gümüşhane’nin arıcılık bakımından son derece zengin bir potansiyele ve zengin bitki florasına sahip olduğunu, amaçlarının da bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirmek ve kullanmak olduğunu söyledi.
Türkiye'nin bal kalitesi en yüksek illeri arasında Gümüşhane’nin de olduğunu ifade eden Kıraç, 2024 üretim sezonunda Gümüşhane'de 2 bin 882 kovan, 33 organik arıcı ile 43 ton organik bal üretimi hedeflendiğini belirterek, “İlimiz gerek arıcılık yönünden gerekse flora zenginliği bakımından bölgede önemli bir yer tutmaktadır. Bu flora zenginliği ile kirlenmemiş olan kaynaklarımızı da dikkate alındığında Gümüşhane'de üretilen balın organik bal olarak pazarlanması için önemli bir fırsattır” dedi.