Sadak barajından su bekleyen çiftçiler yetkililerden ilgi bekliyor

 


Kelkit Ovası'nda 75 bin dekar alanda sulu tarıma geçilmesini sağlayacak, yöre halkının 60 yıllık hayali Sadak Barajı, Yukarı Fırat havzasında yer alan Kelkit Ovası'nın sulanmasında büyük öneme sahip Sadak Barajının sulama kanallarının bir türlü bitirilmemesini anlamayan çiftçiler hayli dertli.


Kelkit’te geçimini tarımdan sağlayan çiftçiler gazetemize yaptığı açıklamada, Kelkit i yönetenler veya yönetmeye aday olan siyasiler cifcilerin oyunu neden görmezden geliyor derken ayrıca sulanabilir tarım alanlarının artmasıyla daha fazla ürün ve daha iyi kazanç için Sadak Barajı'nın çok önemli yatırım olduğunu ancak sulama kanallarının bitirilipte istenilen suyun bir türlü verilmemesinden dertli olduklarını belirttiler.

Sadak Barajının sulama kanalları 9 yıldır yapılıp aktif hale gelmiş olsaydı yörenin iklimini değiştireceğini ve tarıma dayalı ekonomiye önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Çiftçiler  "Sulu tarımla yöreden daha yüksek verim ve bol kazanç elde edilecek, böylece göç duracak, hatta tersine dönecek. Asgari ücretle başka illerde aş ve iş arayan vatandaşlarımız, sulu tarımla arazilerinden daha bol kazanç elde edebileceğini gördüğünde yöresine dönecektir" dediler.

Sadak Barajı'nın temelinin 2011 yılının Mayıs ayında atıldığı,  48.5 metre gövde uzunluğuna sahip barajın 50 milyon liraya mal olduğu bilinen baraj , "Üç yıl gibi kısa sürede bitirilen barajda Toplam su hacmi 25 milyon metreküp ve sulanacak arazimiz 75 bin dekardır.

Sadak Barajı, 1950'li yıllardan itibaren tüm hükumetlerin programına alınmış, ödenek yetersizliği nedeniyle yapımına başlanılamamıştır. 12 Mayıs 2011'de Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katılımıyla temeli atılan baraj, planlanandan bir yıl erken, 23 Ekim 2013'de tamamlanarak su tutulmaya başlanmıştı.  Bilinmeyen, ancak beceriksizlikten kaynaklandığını düşündüğümüz, Sadak Barajı'nın sulu tarımla yeni tarım ürünlerinin ekilmesi ve bölge ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını söyleyen bölge çiftçisi artık yeter kilosu 150 liraya ulaşan şeker fasulyemiz, şeker pancarı, silajlık mısır ve pek çok ürünümüz susuzluk yüzünden istenileni vermiyor. Buradan ilgili ve yetkililere sesleniyoruz, diyen çiftçiler “ göz göre göre ürünlerimiz arazide güneşin altında susuzluktan yanıyor,  lütfen bitirin sulama kanallarını arazimizde mahsul suyla buluşsun” diyorlar.