Yaban keçileri Gümüşhane'nin doğal güzelliğine renk kattı
Coğrafyasının yüzde 60’ını oluşturan dağlarda son yıllarda sayıları hızla artan yaban keçilerine ev sahipliği yapan Gümüşhane’de sonbahar mevsimiyle birlikte vatandaşlar hemen hemen her gün bu hayvanlarla karşılaşmaya başladı.
Kah karayolu kenarında kah köy yolu kenarında yavrularıyla görüntülenen sevimli ve ürkek hayvanlar son dönemde su ve tuz ihtiyaçlarını gidermek için sürü halinde derelere, asfalt yollara kadar inmeye başladı.
Ürkek olmalarına rağmen insanlara alışmaya başlayan, birkaç metre kadar yakınına gidilmesine rağmen kaçmayan yaban keçileri sarp ve yüksek kayalıklarda yaşamlarını sürdürüyor.
Kayaların usta tırmanıcısı olarak adlandırılan yaban keçilerinin sayısı il genelinde 2 bini aşarken, Gümüşhane doğal yaşamlarında zarafeti, asaleti ve masumiyetiyle gören herkesi etkileyen yaban keçilerinin en rahat gözlenebileceği ve “Dikkat! Yaban keçisi çıkabilir” söyleminin sıkça dillendirildiği şehir durumunda.
600 metreden 3 bin 331 metreye kadar oluşan rakım farkı, Türkiye’de görülen üç iklim türünden ikisi olan karasal iklim ve Karadeniz ikliminin görüldüğü ve uzmanların enteresan ve sıradışı coğrafya olarak nitelendirdiği Gümüşhane’nin hemen hemen her noktasında görülmeye başlayan yaban keçileri hem Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerinin koruma ve gözlem çalışmalarını sürekli yapması hem de vatandaşların bu konuya hassas olması nedeniyle kaçak avlanma oranı en az olan hayvanlar arasında yer alıyor.