Kelkit'e Örnek Bir iş! Yıllık 1 Milyon 400 Bin Kazanıyor

Ispartalı genç girişimci Mehmet Akif Akıncı, köyüne kurduğu 600 metrekarelik serada tek başına çalışarak yıllık 20 ton istiridye mantarı üretiyor. 9 yıl önce 5 çadırla başladığı üretimini bugüne dek misliyle büyüten genç girişimci, kilogramını 70-80 TL'den sattığı mantarlardan yıllık ortalama 1 milyon 400 bin TL kazanç elde ediyor.

İSTRİDYE MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?

Farklı dönemlerde farklı nem ve sıcaklığa ihtiyaç duydukları için istiridye mantarlarının yetiştirileceği ortamların ısı ve nem kontrolü sağlanabilen ortamlar olması gerekir.

Özellikle profesyonel olarak istiridye mantarı yetiştiriciliği yapılıyorsa kuluçka ve yetişme dönemleri için ayrı odalar kullanılması en doğrusu olacaktır.

Kuluçka döneminde istiridye mantarları 25 ile 30 derece sıcaklığa ve yüzde 70 nem oranına ihtiyaç duyarlar.

Aynı zamanda bu dönemi tamamen karanlık bir ortamda geçirmelidirler. Uygun koşullarda ve doğru hazırlanmış kompostların kullanımıyla istiridye mantarları 17 gün içinde ilk sürgünlerini vermeye başlarlar.

Genellikle plastik poşetler içinde kullanılan kompostlara onuncu günden itibaren onar, on beşer adet delik açılmalıdır. Bu deliklerden mantarların geliştiğini göreceksiniz.

Kuluçka döneminin ardından istiridye mantarlarının yetiştirildiği ortamın sıcaklığı 12-17o derece arasına indirilmelidir.

Daha sarı renkli ve hafif kuru istiridye mantarları yetiştirmek isterseniz sıcaklığı 18 ile 23o derece arsında sabitlemelisiniz. Ortam sıcaklığı iklimlendirme cihazlarıyla dengelenip sabitlenmelidir. Bu süreçte istiridye mantarları günde 6 ila 8 saat arasında beyaz ışığa maruz bırakılmalıdır.

Ortamın nem seviyesi yüzde 80 civarında sabitlenmeli ve sürekli kontrol altında tutulmalıdır.

Nem seviyesi yüzde 60'ın altına düşmemeli.

Ortamın nemini ayarlamak için yeri ve etrafı ıslatmak veya fıskiye sistemi kullanmak istiridye mantarlarının gelişimini olumsuz etkileyeceği için tercih edilmemelidir.

İstiridye mantarlarının üzerinde kalan su damlacıkları yapraklarda delinmeye veya siyah lekelerin oluşmasına sebep olabilir.

Nem seviyesinin ayarlanması için en doğru yöntem sisleme makinelerinin kullanımı olacaktır.

İSTİRİDYE MANTARI TOPLAMA

Yaprak büyüklükleri 10 ile 20 cm arasına ulaşan istiridye mantarları toplamaya hazırdır. Mantarların hangi büyüklükte toplanacağı üreticiye kalmıştır.

İstiridye mantarları 3 defa hasat edilebilir. İlk hasat kuluçka döneminin ardından 15 ile 20 gün içinde yapılabilir. Bu dönemde toplam alınacak mahsulün büyük kısmı hasat edilmiş olur. Toplam hasadın yaklaşık yüzde kırkı bu ilk hasat döneminde toplanmış olur.

İlk hasadın ardından 10 gün içinde yeni hasat için mantarlar gözlenmeye başlanmalıdır. İdeal boya gelen mantarların ikinci hasadı yapılabilir. İlk hasadın ardından mantarlar büyümede zorlanıyorsa ortam sıcaklığı 1-2 derece arttırılabilir.

İkinci hasat döneminin ardından üçüncü hasat için en az 15 gün beklenmelidir. Boyları 10- 20 cm arasına ulaşan istiridye mantarları üçüncü hasat için hazırdırlar.

İstiridye mantarlarının üretiminin yapıldığı ortamın sıcaklığı düştükçe mantarların rengi griye döner ve çapları küçülür. Bu ideal düşük sıcaklıkta yetişen mantarların çapı küçük olsa da ağırlıkları fazla ve dayanımları daha uzun ömürlü olur.

Mantarların yetiştiği ortamın sıcaklığı yükseldikçe renkleri sarıya döner ve çapları genişler. Bu mantarların ömrü oldukça kısa olur ve çoğu zaman hasada ulaşamadan dalında çürürler.