Torul'daki Bu Caminin Bir Benzeri Yok

Gümüşhane Kent Konseyi eski başkanlarından Hasan Pir, Torul ilçesi Güzeloluk köyünde bulunan deprem uyarı sistemli camiyi gündeme taşıdı. Kurban Bayramı için gittiği köyünde camiyi ziyaret eden Hasan Pir 142 yıl önce yapılan caminin Türkiye'de tek olduğunu söyledi. 

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı 1850 metre rakımdaki Güzeloluk köyünde 142 yıl önce yapılan camideki deprem ve heyelan uyarı sistemi Türkiye’de sadece 10 camide bulunurken, bu denge taşı sistemi, Güzeloluk camii dışında  Türkiye’de başka bir köy camiinde bulunmuyor.Kendisi de Güzeloluk köylü olan Gümüşhane’nin İlk Özel İdare Genel Sekreteri Gazeteci Yazar Hasan Pir, 2013 yılında caminin denge taşları ile ilgili kısa bir video tanıtımı yapmıştı.

YAPILIŞ TARİHİ HİCRİ 1299

Gümüşhane’de Osmanlı döneminden kalma nadir camilerden birisi olan Güzeloluk Köyü Camisi’nin hicri 1299, miladi 1882 yılında Hekim Hasan Zirver Efendi tarafından yaptırıldığı biliniyor.

Gümüşhane’ye 62, Torul ilçe merkezine ise 35 kilometre mesafedeki caminin en önemli özellliği caminin cümle giriş kapısının her iki tarafında mimar tarafından konulan ve halen çalışan 360 derece dönen silindirik denge taşlarının yer alması.

Caminin oturmuş olduğu zeminde herhangi bir kayma veya bir depremde herhangi bir çökme ve benzeri problem olursa o zaman denge taşları çalışmıyor. Giriş kapısının hem sağ hem de sol tarafında bulunan bu taş sütunlar cami yapıldığı tarihten bugüne kadar sürekli dönüyor. Bu dönüş ise 142 yıldır cami zemininde herhangidir zemin sorununun olmadığını gösteriyor.