KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Semineri Gerçekleştirildi

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Gümüşhane İl Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen seminerde güncel KOSGEB Destekleri anlatıldı.

GTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen seminerin açılışında konuşan GTSO Başkanı İsmail Akçay, dünyadaki en önemli sermayenin bilgi olduğunu arkasından ise beşeri sermayenin geldiğini söyledi. 

Bilgi ve beşeri sermayenin birleştiği, akıl ve alın terinin de karıştığı bir işin her zaman başarıya ulaşacağını vurgulayan Başkan Akçay, “Bilgi ile beşeri sermayenin birleşeceği bu tür toplantıların çok önemli olduğunu düşünüyorum. KOSGEB tarafından yeni girişimcilerimize ve mevcut işletmelerimize yönelik çok önemli destekler var. Bu destekler yapılan çalışmalarla sürekli olarak revize edilerek yenileniyor. Fırsatlar insanlara hayatlarının en anında sunulmuyor. Bu fırsatlardan bilgi sahibi olup, takip ederek,   verimli bir şekilde faydalananlar başarıya ulaşıyor. Bugün de KOSGEB tarafından işletmelerimize ve yeni girişimcilerimize yönelik verilen güncel destekleri tanıyacak ve merak ettiğimiz sorularımızı ilgili uzmanlarımıza sorarak cevaplarını alacağız. Ben bir kez daha seminerimizin hayırlı olmasını diliyor. Tüm katılımcılarımıza ve destek veren kurumlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Girişimci ilk önce online olarak verilen eğitimleri tamamlayacak”

Seminer kapsamında gerçekleştirdiği ilk sunumda katılımcılara KOSGEB tarafından verilen ‘Girişimci Destek Programı’ hakkında bilgi veren KOSGEB İl Müdürü Harun Sakarya ise bu desteğe müracaat etmek isteyenlerin başvuru yapmadan önce KOSGEB’in web sayfası üzerinden verilen geleneksel girişimci eğitimi ve ileri girişimci eğitimini tamamlamış olması gerektiğini söyledi.

Girişimci Destek Programı’nın ikiye ayrıldığını belirten İl Müdürü Harun Sakarya, “İlk desteğimiz olan  ‘’İş Kurma Desteğimize KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren 0-1 yaş arasındaki işletmelerimiz, İş Geliştirme Desteğine İse NACE Rev. 2’ye göre; C-İmalat, 61-Telekomünikasyon, 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, 63-Bilgi hizmet faaliyetleri, 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren 0-3 yaş arasındaki işletmelerin başvurabilecekler. İş Geliştirme Desteği 2024-02 Proje Teklif Çağrısının son Başvuru Tarihi ise 30 Ağustos 2024” dedi.

“250 milyon dolar KOSGEB’in yeşil sanayi destek programında kullanılacak”

Dünya Bankası ile Türkiye'deki sanayi firmaları için etkin bir yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından toplam 450 Milyon ABD Doları bütçe ile Türkiye Yeşil Sanayi Projesi (2023-2029) yürütüleceğini ileten  İl Müdürü Harun Sakarya, “Projenin KOSGEB bileşenine ayrılan 250 Milyon ABD Doları fon KOSGEB tarafından devreye alınan «Yeşil Sanayi Destek Programı» ile işletmelere kullandırılacaktır. Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında 2 Proje Teklif Çağrısı hazırlanmıştır. Bunlar Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı ve Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı’dır.
Bu desteklerde ana amaç Sanayi KOBİ’lerin Enerji ve Kaynak Verimliliği Sağlanması ve Karbon Emisyonlarının Azaltılmasıdır. Proje kapsamında on-site olarak tariflenen çatı üstü GES ve sanayi tesisi içerisindeki bileşik GES projeleri desteklenecektir. Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi çağrısı kapsamındaki projelerde destek oranımız %60 ve Destek üst limitimiz 14 Milyon TL. Burada Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz, güvenilir enerji dönüşümüne ilişkin faaliyetlerde enerjinin güvenli ve sürdürülebilir olması önceliklendirilecektir. Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısında ise destek oranımız %70 ve Destek üst limitimiz 4 Milyon TL. Bu desteklerimizde (teminat karşılığında) desteğin yarısı tutarında da erken ödeme imkanları mevcut. Son Başvuru tarihi ise 30 Kasım 2024. Bu çağrılarımızın içerikleri hakkındaki ayrıntılı bilgiye https://www.kosgeb.gov.tr/ adresinden veya KOSGEB il Müdürlüğümüze her zaman başvurarak ulaşabilirsiniz. Ben bir kez daha bu semineri düzenleyen Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odamıza ve seminerimize katılan siz değerli katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.