Gümüşhane Doğu Karadeniz'de Kalkınma Projelerinin Gölgesinde Kaldı

Yaşam 30.07.2024 - 10:28, Güncelleme: 30.07.2024 - 10:32 3549+ kez okundu.
 

Gümüşhane Doğu Karadeniz'de Kalkınma Projelerinin Gölgesinde Kaldı

GÜDAP Başkanı Kamil Koç, Doğu Karadeniz'de kalkınma rüzgarları eserken Gümüşhane’nin kaderine terk edildiğini savunarak şehrin "mağdurun mağduru" haline geldiğini söyledi.
Doğu Karadeniz'de son yıllarda hız kazanan bölgesel kalkınma projelerinin bölge içi dengesizlikleri artırdığına dikkat çeken Gümüşhaneliler Kültür Sanat Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği (GÜDAP) Başkanı Kamil Koç, bu dengesizliğin merkezinde Gümüşhane'nin yer aldığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un İyidere Lojistik Merkezi’nin son durumu hakkında bilgi verdiğini hatırlatan Koç, “ Yeni İpek Yolu" olarak adlandırılan "Kalkınma Yolu" projesinde Rize İyidere Lojistik Limanı'nı ön plana çıktığını, Gümüşhane başta olmak üzere diğer illerin gölgede bırakıldığını kaydetti. Proje ile Zigana geçidi, Trabzon ve Giresun limanlarının bypass edilmesinin bölge içi dengeleri ciddi şekilde değiştireceğini dile getiren Koç, Trabzon, Gümüşhane ve Erzincanlı sivil toplum kuruluşlarını birlikte hareket etmeye davet etti. Gümüşhane'nin yıllardır beklediği Torul-Tirebolu karayolu ve Erzincan-Gümüşhane-Trabzon tren yolu projelerinin sürekli ertelendiğini, Samsun-Artvin arası sahil şeridi tren yolunun öncelik kazandığını belirten Koç, “Doğu Karadeniz bölgesinin mağdur edilen ve mahrum bırakılan tek ili Gümüşhane olmuştur ve de olmaktadır. Torul-Tirebolu karayolu inşaatı, Erzincan Gümüşhane Trabzon tren yolu inşaatı maalesef kapandaki yem olarak seçimden seçime kullanılmaktadır” dedi. Bölgenin merkezi konumundaki Trabzon'da bulunmayan birçok yatırımın Rize'ye yapılmasının diğer illerin elindeki önemli unsurların değerini kaybetmesine neden olduğunu ve bu durumun sadece Gümüşhane'yi değil, Trabzon ve Giresun gibi diğer illeri de olumsuz etkilediğini altını çizen Koç, bu gelişmelerin Doğu Karadeniz'de dengeli kalkınma ve yatırım dağılımı konusunda ciddi tartışmaları beraberinde getirdiğini söyledi. Bölgede Gümüşhane’nin adeta "mağdurun mağduru" haline geldiğini vurgulayan Koç, Gümüşhane’ye yıllardır bölge illeri tarafından yaşatılanlardan liman darbesiyle şimdi Trabzon ve Giresun’un da nasibini aldığını sözlerine ekledi.
GÜDAP Başkanı Kamil Koç, Doğu Karadeniz'de kalkınma rüzgarları eserken Gümüşhane’nin kaderine terk edildiğini savunarak şehrin "mağdurun mağduru" haline geldiğini söyledi.

Doğu Karadeniz'de son yıllarda hız kazanan bölgesel kalkınma projelerinin bölge içi dengesizlikleri artırdığına dikkat çeken Gümüşhaneliler Kültür Sanat Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği (GÜDAP) Başkanı Kamil Koç, bu dengesizliğin merkezinde Gümüşhane'nin yer aldığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un İyidere Lojistik Merkezi’nin son durumu hakkında bilgi verdiğini hatırlatan Koç, “ Yeni İpek Yolu" olarak adlandırılan "Kalkınma Yolu" projesinde Rize İyidere Lojistik Limanı'nı ön plana çıktığını, Gümüşhane başta olmak üzere diğer illerin gölgede bırakıldığını kaydetti.

Proje ile Zigana geçidi, Trabzon ve Giresun limanlarının bypass edilmesinin bölge içi dengeleri ciddi şekilde değiştireceğini dile getiren Koç, Trabzon, Gümüşhane ve Erzincanlı sivil toplum kuruluşlarını birlikte hareket etmeye davet etti.

Gümüşhane'nin yıllardır beklediği Torul-Tirebolu karayolu ve Erzincan-Gümüşhane-Trabzon tren yolu projelerinin sürekli ertelendiğini, Samsun-Artvin arası sahil şeridi tren yolunun öncelik kazandığını belirten Koç, “Doğu Karadeniz bölgesinin mağdur edilen ve mahrum bırakılan tek ili Gümüşhane olmuştur ve de olmaktadır. Torul-Tirebolu karayolu inşaatı, Erzincan Gümüşhane Trabzon tren yolu inşaatı maalesef kapandaki yem olarak seçimden seçime kullanılmaktadır” dedi.

Bölgenin merkezi konumundaki Trabzon'da bulunmayan birçok yatırımın Rize'ye yapılmasının diğer illerin elindeki önemli unsurların değerini kaybetmesine neden olduğunu ve bu durumun sadece Gümüşhane'yi değil, Trabzon ve Giresun gibi diğer illeri de olumsuz etkilediğini altını çizen Koç, bu gelişmelerin Doğu Karadeniz'de dengeli kalkınma ve yatırım dağılımı konusunda ciddi tartışmaları beraberinde getirdiğini söyledi.

Bölgede Gümüşhane’nin adeta "mağdurun mağduru" haline geldiğini vurgulayan Koç, Gümüşhane’ye yıllardır bölge illeri tarafından yaşatılanlardan liman darbesiyle şimdi Trabzon ve Giresun’un da nasibini aldığını sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.