Bayburt Üniversitesi 8 yıldır güneş enerjisiyle aydınlanıyor

Gündem 14.01.2025 - 11:10, Güncelleme: 15.01.2025 - 21:51 6690 kez okundu.
 

Bayburt Üniversitesi 8 yıldır güneş enerjisiyle aydınlanıyor

Bayburt Üniversitesi, kurduğu güneş enerjisi santrali ile yıllık enerji ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor ve üniversite, daha fazla verim elde etmeyi hedefliyor.
Bayburt Üniversitesi, Baberti Yerleşkesi’nde 2017 yılında kurduğu güneş enerjisi santrali (GES) ile önemli bir çevre dostu enerji adımı attı. 20 bin metrekare alanda 4 bin 400 panelden oluşan santral, üniversitenin yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ını karşılıyor. Yıllık ortalama 1 milyon 750 bin kilovatsaat enerji üretimi sağlanan santral sayesinde üniversite, yılda 2.3 milyon lira tasarruf sağlıyor. Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin her geçen gün arttığını söyledi. Üniversite olarak bu noktadan hareketle GES Projesi'ni önemsediklerini belirten Türkmen, "Enerji ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 60'ını santralden, tamamıyla doğal kaynaklardan karşılıyoruz" dedi. Santralden sağlanan ekonomik katkının yatırım maliyetinin üzerine çıktığını vurgulayan Türkmen, "İnşallah önümüzdeki süreç içerisinde yeni yatırımlarla santrali 2 megavat düzeyine çıkarmayı arzu ediyoruz. Böylelikle enerji ihtiyacımızın tamamını yenilenebilir doğal enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyoruz" diye konuştu. Sadece enerji değil çevresel koşulları bütünüyle dikkate alan bir yönetim süreci izlediklerinin altını çizen Türkmen, şu değerlendirmede bulundu: "Bütün dünyanın yakından izlediği UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralamaları (sürdürülebilirlik performansın yıllık uluslararası sıralaması) çerçevesinde önemli ilerlemeler katettik. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızla enerji tasarrufuna dair yapmış olduğumuz altyapı yatırımları ve bilinçlendirme çalışmaları özellikle sıfır atıkla ilgili, geri dönüşümle ilgili bütün yerleşkelerimizde yürüttüğümüz çalışmalarla önemli kazanımlar elde ettiğimizi söyleyebilirim. Çalışmalarımızı genişleterek devam ettiriyor ve bunun sonucunu da alıyoruz. İstatistikleri yakından takip ediyoruz." UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralamaları'nda küresel düzeyde bütün üniversiteler arasında 590'ıncı, Türkiye'deki üniversiteler arasında ise 58'inci olduklarına işaret eden Türkmen, bu çalışmaları çok boyutlu yürütüp gelecek süreçte daha üst sıralara yükselmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Bayburt Üniversitesi, kurduğu güneş enerjisi santrali ile yıllık enerji ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor ve üniversite, daha fazla verim elde etmeyi hedefliyor.

Bayburt Üniversitesi, Baberti Yerleşkesi’nde 2017 yılında kurduğu güneş enerjisi santrali (GES) ile önemli bir çevre dostu enerji adımı attı. 20 bin metrekare alanda 4 bin 400 panelden oluşan santral, üniversitenin yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ını karşılıyor. Yıllık ortalama 1 milyon 750 bin kilovatsaat enerji üretimi sağlanan santral sayesinde üniversite, yılda 2.3 milyon lira tasarruf sağlıyor.

Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin her geçen gün arttığını söyledi. Üniversite olarak bu noktadan hareketle GES Projesi'ni önemsediklerini belirten Türkmen, "Enerji ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 60'ını santralden, tamamıyla doğal kaynaklardan karşılıyoruz" dedi. Santralden sağlanan ekonomik katkının yatırım maliyetinin üzerine çıktığını vurgulayan Türkmen, "İnşallah önümüzdeki süreç içerisinde yeni yatırımlarla santrali 2 megavat düzeyine çıkarmayı arzu ediyoruz. Böylelikle enerji ihtiyacımızın tamamını yenilenebilir doğal enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Sadece enerji değil çevresel koşulları bütünüyle dikkate alan bir yönetim süreci izlediklerinin altını çizen Türkmen, şu değerlendirmede bulundu: "Bütün dünyanın yakından izlediği UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralamaları (sürdürülebilirlik performansın yıllık uluslararası sıralaması) çerçevesinde önemli ilerlemeler katettik. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızla enerji tasarrufuna dair yapmış olduğumuz altyapı yatırımları ve bilinçlendirme çalışmaları özellikle sıfır atıkla ilgili, geri dönüşümle ilgili bütün yerleşkelerimizde yürüttüğümüz çalışmalarla önemli kazanımlar elde ettiğimizi söyleyebilirim.

Çalışmalarımızı genişleterek devam ettiriyor ve bunun sonucunu da alıyoruz. İstatistikleri yakından takip ediyoruz." UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralamaları'nda küresel düzeyde bütün üniversiteler arasında 590'ıncı, Türkiye'deki üniversiteler arasında ise 58'inci olduklarına işaret eden Türkmen, bu çalışmaları çok boyutlu yürütüp gelecek süreçte daha üst sıralara yükselmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Gümüşhane HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.