Erzincan'da Ata Yadigarı 'Gazenne Kumaşı'

Yaşam 24.07.2024 - 14:10, Güncelleme: 24.07.2024 - 14:23 3051+ kez okundu.
 

Erzincan'da Ata Yadigarı 'Gazenne Kumaşı'

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde unutulmaya yüz tutan yöreye özgü asırlık gazenne kumaşı, kadınların elinde yaşatılıyor.
Kemaliyeli Kadınlar Derneği (KEKAD) bünyesinde kurulan atölyelerde, kökboyası ve yüzde 100 pamuk ipliğinden yapılan, kendine özgü çizgileri bulunan gazenne kumaşı, yeniden dokunmaya başlandı. Kemaliye'de 1960 ve 1970'li yıllara kadar hemen hemen her evde dokunan, teknolojinin gelişmesi ve tezgahların yenilenmemesi nedeniyle unutulmaya yüz tutan gazenne kumaşı, yıllar sonra yeniden dokuma tezgahlarında işleniyor. İlçedeki kadınların, gazenne kumaşına hayat vermek için ter döktüğü çalışmalar kapsamında hazırlanan projelerle, genç kızlar da tezgah başına geçip yöresel kumaşı nakış nakış işleyerek gömlek, kravat, peştamal, masa örtüsü üretiyor. İlçedeki eski cezaevinin bir bölümünü atölyeye dönüştüren kadınlar, buradaki tezgahlarda ter döküyor. 1960 yılına kadar dokunan Kemaliye yöresine özgü Gazenne kumaşının iplikleri kökboyası ile boyanıyor, yüzde 100 pamuk ve kendine özgü çizgiler bulunuyor. Gazenne kumaşının yerel ürün olarak turizme kazandırılması suretiyle sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak ve kadınların istihdamı hedefleniyor.
Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde unutulmaya yüz tutan yöreye özgü asırlık gazenne kumaşı, kadınların elinde yaşatılıyor.

Kemaliyeli Kadınlar Derneği (KEKAD) bünyesinde kurulan atölyelerde, kökboyası ve yüzde 100 pamuk ipliğinden yapılan, kendine özgü çizgileri bulunan gazenne kumaşı, yeniden dokunmaya başlandı.

Kemaliye'de 1960 ve 1970'li yıllara kadar hemen hemen her evde dokunan, teknolojinin gelişmesi ve tezgahların yenilenmemesi nedeniyle unutulmaya yüz tutan gazenne kumaşı, yıllar sonra yeniden dokuma tezgahlarında işleniyor.

İlçedeki kadınların, gazenne kumaşına hayat vermek için ter döktüğü çalışmalar kapsamında hazırlanan projelerle, genç kızlar da tezgah başına geçip yöresel kumaşı nakış nakış işleyerek gömlek, kravat, peştamal, masa örtüsü üretiyor.

İlçedeki eski cezaevinin bir bölümünü atölyeye dönüştüren kadınlar, buradaki tezgahlarda ter döküyor.

1960 yılına kadar dokunan Kemaliye yöresine özgü Gazenne kumaşının iplikleri kökboyası ile boyanıyor, yüzde 100 pamuk ve kendine özgü çizgiler bulunuyor.

Gazenne kumaşının yerel ürün olarak turizme kazandırılması suretiyle sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak ve kadınların istihdamı hedefleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.