Gümüşhane’nin Kalkınma Umudu Sanayileşme

Yaşam 04.09.2024 - 14:33, Güncelleme: 04.09.2024 - 17:06 3312 kez okundu.
 

Gümüşhane’nin Kalkınma Umudu Sanayileşme

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban açıklamalarda bulundu.
Gümüşhane’nin ekonomik kalkınması için en önemli unsurun sanayileşme olduğu vurgulayan Başkan Daltaban;"Dünya genelindeki gelişmiş ülkelere (OECD) bakıldığında, toplam alanlarının %2.5-3 oranında sanayi alanlarına ayrıldığı, Türkiye’de bu oranın %0,8 civarında olduğu belirtiliyor. Ancak Gümüşhane’de bu oran %0.03 gibi çok düşük bir seviyede kalıyor. Bu durum, ilin ihracatta Türkiye’nin en son sıralarında yer almasına ve en az katma değer üreten iller arasında olmasına neden oluyor" dedi.   Gümüşhane’nin Sanayi Durumu Komşu İllere Göre Geride Gümüşhane’nin komşu illeri ile kıyaslandığında, sanayi alanında oldukça geride kaldığı ifade eden Mustafa Daltaban;" Örneğin, Giresun 5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için yer seçimi yaparken, Trabzon 4 OSB’ye sahip ve yeni alanlar arayışında. Erzincan’da 3720 dönümlük büyük bir OSB bulunuyor. Tokat ise toplamda 5 OSB’ye sahip ve birçok ilçesinde OSB kurulmuş durumda. Gümüşhane ise merkezinde sadece 950 dönüm OSB alanına sahip; bunun 750 dönümü sanayi alanı olarak ayrılmış, ancak yarısı kullanılabilir durumda. Bu nedenle, ilin kalkınması ve bölgesel rekabetin sağlanabilmesi için yeni sanayi alanlarına ihtiyaç duyuluyor" şeklinde konuştu.   Kelkit Organize Sanayi Bölgesi Son Aşamaya Geldi Kelkit ilçesinde daha önce Hayvancılık İhtisas OSB olarak kurulması planlanan ancak çeşitli nedenlerle tamamlanamayan bölge için, Karma Organize Sanayi Bölgesi kararı alınmış durumda olduğunu söyleyen TSO Başkanı; "536 dönüm olan bu alan, organize sanayi bölgesi olarak tescillenmiş ve devir işlemlerinin ardından kısa sürede faaliyete geçmesi için çalışmalar sürüyor. İlk etapta bölgenin ve iş insanlarının ihtiyaçlarını karşılayacak olan bu alan, ekonomiye yeni yatırımlarla katkı sağlayacak" dedi.   Şiran Organize Sanayi Bölgesi Yer Seçimi Yapıldı Gümüşhane’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi’nin Şiran ilçesinde kurulması için çalışmalar başladı ifade eden Başkan Daltaban;"Şiran-Çamoluk yol ayrımında yaklaşık 1400 dönümlük bir alan için yer seçimi gerçekleştirildi. Bakanlığa yapılacak başvurunun ardından sicil ve tüzel kişilik kurulumu ile süreç başlayacak. Bu alan, önemli bir yol güzergahında bulunması ve gelecekteki avantajları ile bölgenin ekonomik vizyonuna büyük katkı sağlayacak" dedi.   Köse Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi İçin Görüşmeler Başladı Köse ilçesinde, Karadeniz Bölgesi illerinin hayvancılık ihtiyacına hizmet edebilecek bir Hayvancılık İhtisas OSB kurulması için görüşmelerin başlandığını ifade eden Daltaban;" Bu yatırım, Köse’de tarım ekonomisini ve gelişimi önemli ölçüde ileri taşıyacak" şeklinde konuştu.  Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, bu üç projenin Gümüşhane’nin geleceğini şekillendireceğini ve garanti altına alacağını belirterek, çalışmalarına bu vizyonla devam edeceklerini ifade etti.
Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban açıklamalarda bulundu.

Gümüşhane’nin ekonomik kalkınması için en önemli unsurun sanayileşme olduğu vurgulayan Başkan Daltaban;"Dünya genelindeki gelişmiş ülkelere (OECD) bakıldığında, toplam alanlarının %2.5-3 oranında sanayi alanlarına ayrıldığı, Türkiye’de bu oranın %0,8 civarında olduğu belirtiliyor. Ancak Gümüşhane’de bu oran %0.03 gibi çok düşük bir seviyede kalıyor. Bu durum, ilin ihracatta Türkiye’nin en son sıralarında yer almasına ve en az katma değer üreten iller arasında olmasına neden oluyor" dedi.

 

Gümüşhane’nin Sanayi Durumu Komşu İllere Göre Geride

Gümüşhane’nin komşu illeri ile kıyaslandığında, sanayi alanında oldukça geride kaldığı ifade eden Mustafa Daltaban;" Örneğin, Giresun 5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için yer seçimi yaparken, Trabzon 4 OSB’ye sahip ve yeni alanlar arayışında. Erzincan’da 3720 dönümlük büyük bir OSB bulunuyor. Tokat ise toplamda 5 OSB’ye sahip ve birçok ilçesinde OSB kurulmuş durumda. Gümüşhane ise merkezinde sadece 950 dönüm OSB alanına sahip; bunun 750 dönümü sanayi alanı olarak ayrılmış, ancak yarısı kullanılabilir durumda. Bu nedenle, ilin kalkınması ve bölgesel rekabetin sağlanabilmesi için yeni sanayi alanlarına ihtiyaç duyuluyor" şeklinde konuştu.

 

Kelkit Organize Sanayi Bölgesi Son Aşamaya Geldi

Kelkit ilçesinde daha önce Hayvancılık İhtisas OSB olarak kurulması planlanan ancak çeşitli nedenlerle tamamlanamayan bölge için, Karma Organize Sanayi Bölgesi kararı alınmış durumda olduğunu söyleyen TSO Başkanı; "536 dönüm olan bu alan, organize sanayi bölgesi olarak tescillenmiş ve devir işlemlerinin ardından kısa sürede faaliyete geçmesi için çalışmalar sürüyor. İlk etapta bölgenin ve iş insanlarının ihtiyaçlarını karşılayacak olan bu alan, ekonomiye yeni yatırımlarla katkı sağlayacak" dedi.

 

Şiran Organize Sanayi Bölgesi Yer Seçimi Yapıldı

Gümüşhane’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi’nin Şiran ilçesinde kurulması için çalışmalar başladı ifade eden Başkan Daltaban;"Şiran-Çamoluk yol ayrımında yaklaşık 1400 dönümlük bir alan için yer seçimi gerçekleştirildi. Bakanlığa yapılacak başvurunun ardından sicil ve tüzel kişilik kurulumu ile süreç başlayacak. Bu alan, önemli bir yol güzergahında bulunması ve gelecekteki avantajları ile bölgenin ekonomik vizyonuna büyük katkı sağlayacak" dedi.

 

Köse Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi İçin Görüşmeler Başladı

Köse ilçesinde, Karadeniz Bölgesi illerinin hayvancılık ihtiyacına hizmet edebilecek bir Hayvancılık İhtisas OSB kurulması için görüşmelerin başlandığını ifade eden Daltaban;" Bu yatırım, Köse’de tarım ekonomisini ve gelişimi önemli ölçüde ileri taşıyacak" şeklinde konuştu. 

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, bu üç projenin Gümüşhane’nin geleceğini şekillendireceğini ve garanti altına alacağını belirterek, çalışmalarına bu vizyonla devam edeceklerini ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.