Gümüşhane'nin Meşhur Dutu İpek Böcekçiliğine Hayat Verdi

Yaşam 11.07.2024 - 10:09, Güncelleme: 11.07.2024 - 10:44 5692+ kez okundu.
 

Gümüşhane'nin Meşhur Dutu İpek Böcekçiliğine Hayat Verdi

Gümüşhane'ye özgü yabani dut ağacının yapraklarıyla beslenen ipek böceklerinin veriminin arttığı görüldü.
Gümüşhane'nin ünlü pestil ve kömesinin ham maddesini olan dut ağaçları ipek böcekçiliğinde de kullanılmaya başladı. Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Ormancılık Bölümü Orman Biyolojisi Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Selim Şen ile aynı bölümde öğrenci ve kadın girişimci Ayşegül Öznur Parlak tarafından gerçekleştirilen çalışmada, yumurta olarak alınan 20 bin ipek böceği Harşit Vadisi'nde yetişen yabani dut ağaçlarının yapraklarıyla beslendi. İpek böceklerinin yetişmesi için uygun sıcaklık ve nem ortamının sağlanmasının ardından 45 gün boyunca yabani dut ile beslenen böceklerinin veriminin arttığı görüldü. Doğu Karadeniz'de ilk defa yapılan çalışmada verim gözle görülür biçimde artarken, Prof. Dr. Şen, Gümüşhane'nin iklim yapısının ipek böcekçiliği için uygun olduğunu söyledi. Kadın girişimci Parlak da, kadınlara çağrıda bulunarak ipek böcekçiliği yaparak ev ekonomisine katkıda bulunabileceklerini ifade etti.
Gümüşhane'ye özgü yabani dut ağacının yapraklarıyla beslenen ipek böceklerinin veriminin arttığı görüldü.

Gümüşhane'nin ünlü pestil ve kömesinin ham maddesini olan dut ağaçları ipek böcekçiliğinde de kullanılmaya başladı. Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Ormancılık Bölümü Orman Biyolojisi Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Selim Şen ile aynı bölümde öğrenci ve kadın girişimci Ayşegül Öznur Parlak tarafından gerçekleştirilen çalışmada, yumurta olarak alınan 20 bin ipek böceği Harşit Vadisi'nde yetişen yabani dut ağaçlarının yapraklarıyla beslendi.

İpek böceklerinin yetişmesi için uygun sıcaklık ve nem ortamının sağlanmasının ardından 45 gün boyunca yabani dut ile beslenen böceklerinin veriminin arttığı görüldü.

Doğu Karadeniz'de ilk defa yapılan çalışmada verim gözle görülür biçimde artarken, Prof. Dr. Şen, Gümüşhane'nin iklim yapısının ipek böcekçiliği için uygun olduğunu söyledi. Kadın girişimci Parlak da, kadınlara çağrıda bulunarak ipek böcekçiliği yaparak ev ekonomisine katkıda bulunabileceklerini ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.