Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Kahvaltı Sofralarına 3 Bin Rakımdan Gelen Lezzet

Yaşam 29.06.2024 - 11:48, Güncelleme: 29.06.2024 - 11:53 2083 kez okundu.
 

Kahvaltı Sofralarına 3 Bin Rakımdan Gelen Lezzet

Yüksek rakımlı yaylalarda beslenen koyunların sütünden üretilen coğrafi işaretli Erzincan tulum peyniri, olgunlaşma sürecinin ardından satışa sunuluyor.
Yaz sezonunda kentteki zengin bitki örtüsüne sahip 3 bin rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman ırkı koyun ve kıl keçisinden elde edilen süt, yöreye özgü Kemah tuzu ve doğal olarak yapılan şirden (peynir mayası) ile mayalanarak Erzincan tulum peyniri elde ediliyor. Coğrafi işaret alan yöreye özgü tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinin artından kahvaltı sofralarını süslemeye hazır hale geliyor. Erzincan Tulum Peyniri asırlardan bu yana kahvaltı sofralarını süsleyen, kuşaklar boyunca vazgeçilemeyen bir lezzet. İlk ne zaman, nerede, nasıl üretildi, keçi ya da koyun derisinden yapılan tulumlara basmak nereden kimin aklına geldi bilinmez ama Fırat’ın sularıyla yıkanan, onlarca kavime yurt olan bu kadim topraklar, böylesine mükemmel bir lezzeti miras bırakmıştır Anadolu’nun çocuklarına. Öte yandan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’da Heybeli Yaylası'nı ziyaret ederek, tulum peyniri üretiminin yayladaki aşamaları hakkında Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş ve üreticilerden bilgi aldı. Erzincan Tulum Peynirinde belirli bir standartın oluşturulması ve markalaşmaya gidilmesinin önemine değinen Vali Aydoğdu, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi şartlarına uygun tulum peyniri üretimini arttırmak istiyoruz. Bu amaçla; Erzincan Yöresel A.Ş. kuruldu. Şirket ile bu yaylamızdaki sürü sahipleri arasında anlaşma yapılarak tescil şartlarına uygun peynir üretim çalışmaları başladı. Erzincan Yöresel A.Ş. tarafından üretilecek ve Erzincan markasını taşıyacak tulum peyniri bu yıl satışa sunulacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, hem üreticilerimiz için hem de şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
Yüksek rakımlı yaylalarda beslenen koyunların sütünden üretilen coğrafi işaretli Erzincan tulum peyniri, olgunlaşma sürecinin ardından satışa sunuluyor.

Yaz sezonunda kentteki zengin bitki örtüsüne sahip 3 bin rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman ırkı koyun ve kıl keçisinden elde edilen süt, yöreye özgü Kemah tuzu ve doğal olarak yapılan şirden (peynir mayası) ile mayalanarak Erzincan tulum peyniri elde ediliyor.

Coğrafi işaret alan yöreye özgü tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinin artından kahvaltı sofralarını süslemeye hazır hale geliyor.

Erzincan Tulum Peyniri asırlardan bu yana kahvaltı sofralarını süsleyen, kuşaklar boyunca vazgeçilemeyen bir lezzet. İlk ne zaman, nerede, nasıl üretildi, keçi ya da koyun derisinden yapılan tulumlara basmak nereden kimin aklına geldi bilinmez ama Fırat’ın sularıyla yıkanan, onlarca kavime yurt olan bu kadim topraklar, böylesine mükemmel bir lezzeti miras bırakmıştır Anadolu’nun çocuklarına.

Öte yandan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’da Heybeli Yaylası'nı ziyaret ederek, tulum peyniri üretiminin yayladaki aşamaları hakkında Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş ve üreticilerden bilgi aldı.

Erzincan Tulum Peynirinde belirli bir standartın oluşturulması ve markalaşmaya gidilmesinin önemine değinen Vali Aydoğdu, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi şartlarına uygun tulum peyniri üretimini arttırmak istiyoruz. Bu amaçla; Erzincan Yöresel A.Ş. kuruldu. Şirket ile bu yaylamızdaki sürü sahipleri arasında anlaşma yapılarak tescil şartlarına uygun peynir üretim çalışmaları başladı. Erzincan Yöresel A.Ş. tarafından üretilecek ve Erzincan markasını taşıyacak tulum peyniri bu yıl satışa sunulacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, hem üreticilerimiz için hem de şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.