Asırlık Köprüler, Modern Tehditler: 43 Köprünün Kaçı Sağlam?

Gündem 04.10.2024 - 11:45, Güncelleme: 04.10.2024 - 12:06 354 kez okundu.
 

Asırlık Köprüler, Modern Tehditler: 43 Köprünün Kaçı Sağlam?

İl genelinde envantere kayıtlı 43 tarihi köprü bulunan Gümüşhane’de onarım bekleyen hatta yıkılma riski ile karşı karşıya kalan onlarca köprünün olduğu belirtiliyor.
Tarihin sessiz tanıkları olan köprülerin, geçmişi günümüze bağlayan, yapıldığı dönemin mimari ve sanatsal yapısını günümüze taşıyan, geçmiş insanların sosyal yaşantısına tanıklık eden kültür varlıkları olduğunu tarihçiler, Gümüşhane`nin de eski tarihlerden beri tarihi ipek yolu güzergahı üzerinde yer alması, bol akarsu ve dere yatağına sahip olması nedeniyle, tamamına yakını Osmanlı dönemine ait olan birçok tarihi köprü mevcut olduğunu söyledi. Gümüşhane köprülerinin yapıldığı tarihlerden beri asırlar boyunca insan, hayvan ve araç trafiğine hizmet verdiğini kaydeden tarihçiler, günümüzde dahi bu fonksiyonlarını devam ettiren köprülerin yer aldığını belirterek, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ``Kültür Varlıkları Envanterinde``43 adet tarihi köprü kayıtlı olduğunu, bu köprülerden bazılarının günümüze kadar sağlam gelebildiğini, bazılarında da bakım ve restorasyona ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Bakım ve restorasyona ihtiyaç duyulan köprülerin 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve görevleri hakkındaki kanuna göre ilgili kurumun hazırladığı veya hazırlattığı plan ve projelerini Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerine onaylattırılmasına müteakip ya da diğer kurumların köprü restorasyonlarıyla ilgili taleplerini Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerine iletmesi ve kurulların aldığı tavsiye kararlarını ilgili kuruluşa bildirmesi neticesinde restorasyonlarının gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. 
İl genelinde envantere kayıtlı 43 tarihi köprü bulunan Gümüşhane’de onarım bekleyen hatta yıkılma riski ile karşı karşıya kalan onlarca köprünün olduğu belirtiliyor.

Tarihin sessiz tanıkları olan köprülerin, geçmişi günümüze bağlayan, yapıldığı dönemin mimari ve sanatsal yapısını günümüze taşıyan, geçmiş insanların sosyal yaşantısına tanıklık eden kültür varlıkları olduğunu tarihçiler, Gümüşhane`nin de eski tarihlerden beri tarihi ipek yolu güzergahı üzerinde yer alması, bol akarsu ve dere yatağına sahip olması nedeniyle, tamamına yakını Osmanlı dönemine ait olan birçok tarihi köprü mevcut olduğunu söyledi.

Gümüşhane köprülerinin yapıldığı tarihlerden beri asırlar boyunca insan, hayvan ve araç trafiğine hizmet verdiğini kaydeden tarihçiler, günümüzde dahi bu fonksiyonlarını devam ettiren köprülerin yer aldığını belirterek, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ``Kültür Varlıkları Envanterinde``43 adet tarihi köprü kayıtlı olduğunu, bu köprülerden bazılarının günümüze kadar sağlam gelebildiğini, bazılarında da bakım ve restorasyona ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Bakım ve restorasyona ihtiyaç duyulan köprülerin 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve görevleri hakkındaki kanuna göre ilgili kurumun hazırladığı veya hazırlattığı plan ve projelerini Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerine onaylattırılmasına müteakip ya da diğer kurumların köprü restorasyonlarıyla ilgili taleplerini Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerine iletmesi ve kurulların aldığı tavsiye kararlarını ilgili kuruluşa bildirmesi neticesinde restorasyonlarının gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberkelkit.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.